GSW Headquarters Berlin: Sauerbruch Hutton Architects [Matthias Sauerbruch, Louisa Hutton, Isabelle Hartmann, Sauerbruch Hutton Architekten] on. This is an extension to and renovation of a high rise slab. It forms the extension to an office tower which was one of the first projects to be built during the. GSW Headquarters. Offices. added on: 01/01/ one of the first projects to be buiLt during the reconstruction of Berlin in the s. in the city, and by a commitment to an architecture that is economical with the (built.

Author: Shat Moogudal
Country: Croatia
Language: English (Spanish)
Genre: Sex
Published (Last): 9 May 2018
Pages: 238
PDF File Size: 13.2 Mb
ePub File Size: 1.35 Mb
ISBN: 394-3-30729-958-3
Downloads: 74989
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Vudok

The colored slats of the glass facade create a daily changing appearance” Michael Imhof and Leon Krempel Retrieved from ” https: Mapolis Magazin – The magazine for architecture. Amerigo Vespucci Terminal in Civitavecchia.

The northern half is based on a foundation of sand basin. The new dig deeper, necessitated extend below the old foundations preventing differential settlement would cause the existing building to tilt it. At the same time the ensemble, developed from the tradition of the place, manifests the concerns and engagement of a new generation of architecture.

GSW Headquarters | Sauerbruch Hutton | Archello

Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione. The design of high-rise slab is generated to create an environment of exemplary work by the passive control of energy consumption, and a commitment to both economic architecture and natural environmental resources with built.

Home Projects Sauerbruch – Hutton: In the works that followed, they continued to develop their expertise on sustainable building solutions as well as the use of colour as a building material on projects throughout Europe. Alexa Actionable Analytics for the Web.

Architecture firms of Germany Architecture firms of the United Kingdom Companies established in 21st-century architects 21st-century German architects. Read more Read less click to open popover Product details Paperback: However, the lights were too great for ordinary reinforced concrete beams within the saudrbruch depth, so schema design supports the eastern half of the building on a wall with steel Vierendeel; columns on the west side had to be reinforced with a truss support in the third and fourth floors.

TOP Related Posts  GHOSTSCRIPT DRM PDF

The shape of the nucleus changes south below the third floor to have to go, at ground level, one of the entrances to parking. WoodGlass. Choose your location preference: January Learn how and when to remove this template message.

To reduce the weight of the structure, in the interior of the hollow reinforcing cage prefabricated forming polystyrene were introduced, although prefabricated concrete slabs are also used to seal the holes, although in some places the ducts were left free to provide a route for the return air of the west facade. The canopy covered by a membrane of polyester and PVC is built on the top of the roof of the building, with its convenient reinforces ventilation form used Venturi effect.

GSW Headquarters Berlin, Sauerbruch Hutton Architects

Floornature is an international design and architecture portal with a focus on contemporary architecture, exclusive interviews with great masters of international architecture and the most interesting new developments in the world of architecture.

I accept the terms and conditions of privacy. Mechanical parking system that would increase the number of places available, and this required the construction of a sub-cellar 16m below basement level was introduced. Gsw Headquarters, Berlin, The practice is noted for its synthesis of colour in the design process, [1] and for the use of fluid curvilinear forms. Sauerbruch Hutton Architects designed the expansion and renewal of complex GSW Headquarters in Berlin ended in The height of the existing building reminds that this is one of the major projects of reconstruction after the Second World War.

Because the cores are relatively thin walls of mm, the main air bands are arranged outside them, thereby avoiding large holes in the central walls to reduce their rigidity. The building is located in Kochstrasse 22, Kreuzberg district, just m from Checkpoint Charlie, the most famous border crossing of the Berlin Wall between and The southern nucleus contains three elevators, restrooms and a service elevator, north an escape ladder and a service elevator.

Sauerbruch – Hutton: Gsw Headquarters, Berlin, 1999

In architects Matthias Sauerbruch and Lisa Hutton won the competition for an office building in Berlin, on a site located near Checkpoint Charlie.

TOP Related Posts  CALIX GPON PDF

An integrated system of closures, construction technique of low energy consumption inside the wall allows natural cross ventilation, facilitating the passage of air from the front east to west through the interior spaces and specially designed openings in the corridors.

Subscribe to get free weekly updates on the latest news on innovation and design. In acknowledgement of their built works Sauerbruch Hutton were awarded the Erich Schelling Prize for Architecture in The new tower has a maximum of 11m wide, with walls of glass cell starting at a low level, about 6 m above ground level and reach the level of the slab. Cookies We are using cookies to provide statistics that help us give you the best experience of our site. This page was last edited neadquarters 28 Mayat Get to Know Us.

GSW Headquarters – Data, Photos & Plans – WikiArquitectura

Want to see more like this? The west facade; the south facade showing the earlier shorter tower to the right designed by Headquartres Schwebes and Hans Schoszberger in We need to confirm your email address.

The flooring system adopted in integrated services structure to minimize the depth, thus gaining the highest possible headroom, given the horizontal restrictions imposed by the existing building.

Elements of gray blocks of East Germany can be seen in the repetition, while the color architdcts the smooth curves indicate a contemporary response to the urban context. Homes for all in Copenhagen. Sign me up for weekly Inhabitat updates. Shopbop Designer Fashion Brands. Be the first to review this item Amazon Best Sellers Rank: Sauerbruch is a grandson of the surgeon Ferdinand Sauerbruch. The new tower and existing users are linked arxhitects floors. Within the discussion about rebuilding the capital was divided, this project serves as a response to the city to accept the historical conglomerate of Berlin as a structural principle.